http://www.lapidarium.eu/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com

Ametist

Po predaji, ovaj kamen jedinstvene i 'zavodljive' boje namijenjen je upravo zaštiti nositelja od 'zavodljivosti'. Ametist ili "ljubičasta ekstravaganza" najcjenjeniji je mineral u skupini kvarca. Ime je dobio prema grčkoj riječi amethustos, što u prijevodu znači "trijezan", radi čega se oduvijek vjerovalo da taj dragi kamen štiti čovjeka od pijanstva.

Boja je ametista ljubičasta, a što je njezina nijansa tamnija, kamen se smatra vrjednijim. Ljubičasta boja ametista najprije je pripisivana prisustvu mangana, no budući da je kamen pod visokim temperaturama mijenjao boju, nagađalo se da je ona organskoga podrijetla. Druga su istraživanja pokazala da ljubičasta boja potječe od udjela željeza u strukturi kamena, dok najnovija tvrde kako je za ljubičastu odgovoran uzajamni utjecaj aluminija i željeza.

Zagrijavanjem ametista na temperaturi od 470°-750°C mogu se dobiti svjetložute, crvenosmeđe, zelene i bezbojne varijante, a originalna se boja kamena može vratiti njegovim izlaganjem rendgenskome zračenju. Neki primjerci ovoga kamena blijede, odnosno postaju bezbojni, ako su izloženi dnevnoj svjetlosti. Originalna se boja ponovno može vratiti zračenjem. Iz svih navedenih razloga, nakit s ametistom ne preporuča se nositi za izlaganja suncu ili tijekom izloženosti naglim promjenama temperature. Ametist može biti proziran, djelomično proziran i neproziran. Na tržištu se može pronaći u raznovrsnim oblicima (najpoznatije su geode) te po vrlo pristupačnim cijenama.

Nalazišta ametista: Brazil, Madagaskar, Zambija, Namibija, Urugvaj, Burma, Indija, Kanada, Meksiko, Šri Lanka, Rusija, Sjedinjene Američke Države (Arizona).   

Povijest ametista

Iako se Grčka smatra prvom civilizacijom koja je prepoznala ljepotu i dragocjenost ametista, povijest toga dragog kamena seže još u pradavna biblijska vremena. Kako navodi Biblija, ametist je bio jedan od dvanaest vrsti dragih kamena na oklopu visokoga svećenika Arona. Taj je kamen također povezivan s apostolom Matejem i anđelom zaštitnikom Adnachielom, a unutar katoličke religije nosili su ga pripadnici visokoga svećenstva. Kao simbol "Kristova kraljevstva" ametist je oduvijek bio iznimno važan rimokatoličkim biskupima te je poznat još pod nazivom "kamen biskupa". Zlatni prsten s ametistom bio je simbol biskupske vlasti i autoriteta, a u srednjem vijeku biskupski prsten predstavljao je "dragulj visokoga svećenika koji nije bio uznemiren, svladan i očaran vanjskim pojavama". Ametist je bio štovan i u budizmu – po predaji, taj kamen bio je jedan od dragih kamena iznimno važnih Buddhi. Upravo zato budističke male (krunice) često sadrže ametist.

Ametist je imao važnu ulogu i u ranoj egipatskoj civilizaciji. Grobnice faraona, na primjer, vrlo su često bile ukrašavane ametistima. To drago kamenje također 'priča' priču o velikome bogatstvu Egipta u jednome dijelu njegove povijesti. U trenutku kad je Egipat postao iznimno bogat, navodi priča, kraljevski je stalež zemlje srednjoj radnoj klasi dijelio darove koji su sadržavali ametiste i zlato. Mnogi od tih darova kasnije su pronađeni u grobnicama ljudi koji su tad živjeli.

Ljubičasta boja, koja se kroz povijest učestalo vezivala uz kraljevsko podrijetlo, razlog je što su se ametistu divile mnoge poznate povijesne ličnosti. Britanski kraljevski dragulji sadrže ametiste; oni su bili omiljeno drago kamenje ruske carice Katarine Velike, a čak je i veličanstvena Kleopatra nosila prsten s ametistom i gravurom božanstva Mitre, u Rimu poznata kao "Deus Sol Invictus", u prijevodu "neosvojivo sunce." Upravo je taj Kleopatrin prsten s ametistom, kazuje legenda, uspješno 'zarobio' srca Rimljana Julija Cezara i Marka Antonija. Ugledajući se na Kleopatru, mnoge su Rimljanke zatim počele nositi nakit s ametistima, vjerujući kako će on osigurati vjernost njihovih muževa i partnera.

Ametist kvarc

Ametist kvarc čvršća je i kompaktnija vrsta ametista, uglavnom slojevita i prošarana mliječno bijelim prugicama. Koristi se u ogrlicama, baroknu kamenju, kabošonima i ukrasnim predmetima.

Druge su vrste ametista, primjerice: ametist spirit – sastoji se od mnogo načičkanih špica koje prekrivaju površinu kamena; ametist enhydro – ametist s pokretnim ili statičnim mjehurićima vode unutar strukture te ametist fantom – koji u strukturi sadrži 'fantome', tj. neobične prikaze i oblike.

Zanimljivosti o ametistu

Osim što je ime dobio po grčkoj riječi koja se prevodi kao "trijezan", uz ametist se vezuje i legenda o Dionizu, grčkome bogu vina i zabave. Predaja navodi kako se Dioniz naljutio na smrtnika koji mu je odbio izraziti zahvalnost te se odlučio osvetiti prvome od njih na kojega naiđe. Na svome putu prema svetištu boginje Artemide naišla je prekrasna mlada djevojka Ametista. Uvidjevši opasnost koja Ametisti prijeti od Dioniza, boginja Artemida pretvorila ju je u čisti bijeli kamen (kvarc). Osupnut ljepotom kamena, dirnuti se Dioniz pokajao i proplakao suze od vina koje su poplavile kamen, obojivši ga u veličanstvenu ljubičastu boju, tj. današnju poznatu boju ametista. Zbog poveznice s bogom Dionizijom, ametist je proglašen zaštitnim kamenom protiv pijanstva i drugih vrsta opijenosti.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
http://www.zlatarnica-rodic.com
https://www.krizek.gold
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com
https://www.fredyko.com
Copyright © 2002.-2024.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.