http://www.lapidarium.eu/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com

Akvamarin

Akvamarin (lat. aqua=voda + marinus=morski) vrsta je minerala berila. Boja, koja dolazi od željeza u njegovom sastavu, varira od svjetlo plave do morsko plave. Na temperaturama 400-500°C boja se može lagano promjeniti u tamnije nijanse, dok na višim temperaturama može doći do potpunog gubitka boje. Zato je potrebna velika pažnja kod izrade i popravaka nakita s tim kamenom. Intenzitet boje se također može pojačati pomoću gama zračenja, ali to onda neće biti trajnog karaktera.

akvamarin brušeni i nebrušeni

Akvamarini - prije i poslije brušenja

akvamarin u privjesku

Akvamarin (scissor cut) 13,0ct ugrađen u predmet od žutog zlata

Vrijednost akvamarina ovisi o boji, pri čemu su najcjenjeniji oni tamnije boje. Kriterij pri procjenjivanju vrijednosti je, osim boje, i prozirnost kamena. Većinom su smaragdno (stepenasto) brušeni, te ovalnog i kruškastog oblika. U usporedbi sa smaragdom, akvamarin je mnogo pristupačniji po cijeni, a ipak se smatra prilično dragocjenim kamenom.

Najvažnija nalazišta su u Brazilu, južnoj Africi, Kini, Indiji i u SAD, dok su ona u Rusiji na Uralu gotovo iscrpljena. Brazilski akvamarin se većinom tretira zagrijavanjem kako bi se izgubila zelenkasta boja i dobila veća prozirnost. Nigerijski akvamarin u usporedbi s brazilskim ima više inkluzija, koje bi mogle biti razlog pucanja kamena pri obradi, i zato se češće viđa u neobrađenom stanju. Najnovije nalazište je Mozambik. Kvaliteta tamošnjih akvamarina često se uspoređuje s brazilskim "Santa Maria" akvamarinom, iz istoimenog rudnika.

Nošenje nakita s akvamarinom

Takav je nakit preporučljivo stavljati nakon završetka šminkanja, što uključuje i parfem te lak za kosu, jer sadrže štetne spojeve koji mogu prouzročiti oštećenje akvamarina. Dugotrajnim nošenjem prirodna masnoća kože smanjuje sjaj kamena. Izbjegavajte pretjerano izlaganje akvamarina na suncu, jer bi mogao izblijediti. Klorirana voda u bazenima također umanjuje sjaj.  Kemikalije koje se koriste za bojenje i općenito njegu kose mogu utjecati na gubitak boje akvamarina.

Čuvanje akvamarina

Drago kamenje se najčešće oštećuje pri nošenju, ali i neispravnom skladištenju. Za najbolje čuvanje preporučuje se da svaki komad bude posebno umotan u mekanu tkaninu, ili da se drži u kutiji sa odjeljcima. Tvrđe kamenje može pri trenju jednog o drugi oštetiti akvamarin, ali i akvamarin može uzrokovati tragove na drugom kamenju. Čuvajte akvamarine podalje od sunčeve svjetlosti i izbjegavajte izlaganje višim temperaturama

Čišćenje akvamarina

Kao i većina dragog kamenja, akvamarin zahtijeva uobičajenu njegu kako bi se održao u prvotnom stanju. Savjetuje se odlazak zlataru na profesionalno čišćenje otprilike jedanput godišnje.

Međutim, i sami možete nešto učiniti; nakon svakog nošenja dobro je prebrisati kamen mekom krpom kako bi se uklonili eventualni tragovi šminke. Osim toga, možete ga čistiti i na sljedeći način: potopite ga u mlaku vodu uz dodatak blagog tekućeg sapuna, te ga tako ostavite neko vrijeme. Uz pomoć mekane četkice (nikako ne metalne, jer bi moglo doći do ogrebotina) trljajte kamen dok sva nečistoća ne nestane. Zatim ga isperite u čistoj vodi. Činite to na ravnoj površini, a ne u umivaoniku zbog opasnosti da upadne u slivnik!

Izbjegavajte čišćenje sredstvima koja se obično "preporučuju" za čišćenje dragog kamenja, poput paste za zube, alkohola ili acetona, jer bi se tako mogla oštetiti površina i za vraćanje u prvotno stanje tada će biti potrebna profesionalna pomoć.

Popravci nakita s akvamarinom

Akvamarin je vrlo osjetljiv na nagle promjene temperature. Bilo kakve popravke, posebno lotanje, treba obaviti daleko od kamena. Što dakle učiniti ako je potrebno popraviti komad nakita u koji je usađen akvamarin? Kamen je moguće prekriti supstancom zvanom boraks ili bilo kojom drugom supstancom otpornom na visoke temperature.

Ako je akvamarin iznimno vrijedan, savjetuje se odvojiti ga prije obavljanja popravaka. To je vrlo rizičan pothvat, pa treba postupati čak pažljivije nego sa  dijamantima i rubinima.

Akvamarin u kristaloterapiji

Akvamarin je poznat kao kamen hrabrosti i odvažnosti. Potiče brze intelektualne reakcije. Štiti mornare i putnike na vodi. Povezan je s grlenom čakrom i koristan je kod bolesti dišnih puteva, astme, bronhitisa. Smatra se da ženama koje ga nose donosi sreću u ljubavi te blagostanje.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
http://www.zlatarnica-rodic.com
https://www.krizek.gold
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com
https://www.fredyko.com
Copyright © 2002.-2024.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.