http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com

Izvlačenje

Izvlačenje je postupak kod kojeg se od deblje žice dobiva tanja i duža. Žica se provlači kroz konično izbušene rupe u ploči koje su postepeno sve manje radi lakšeg izvlačenja. Žica u zlatarstvu ima široku primjenu, od raznih karika za privjeske i lančiće, štiftova i kopči za naušnice,  pa sve do nakita izrađenog samo od žice kao što su neke vrste lanaca ili filigranski nakit.

Izvlačenje žice

1. Učvrstiti žicu unutar paralelnih kliješta (mengele).

2. Turpijanjem napraviti šiljak na kraju žice.

3. Za daljnji postupak potrebno je imati metalnu ploču sa rupama različite veličine. Šiljasti vrh žice umetnuti u onu rupu koja je tek neznatno uža od promjera žice. Pri izvlačenju na suprotnu stranu koristiti robusna kliješta za izvlačenje žice i pripaziti da pokreti budu polagani i što ravnomjerniji, kako ne bi došlo do savijanja materijala.

4. Zatim provlačiti žicu kroz sve uže rupe, sve dok ne postane žilava poput opruge. Zatim je treba prekaliti (opustiti zagrijavanjem), pa nastaviti s izvlačenjem. Taj će postupak vjerojatno biti potrebno ponavljati više puta.

Pri izvlačenju žice kao pomoćno sredstvo (lubrikant) može poslužiti ulje ili vosak, iako se posljednji ne preporučuje kada je riječ o manjim rupama, jer bi ih mogao začepiti. Taj postupak se izvodi na način da se žica provuče kroz komad voska.

Postupak izvlačenja žice koristi se uglavnom za smanjivanje njenog promjera, a katkad i za mijenjanje oblika (recimo, iz okruglog u četverokutni).

Izvlačenje šuplje žice (cijevi)

1. Škarama za lim izrezati pravokutni komad lima, paralelnih stranica.

2. Položiti ga u žljebasti utor, na njega staviti metalnu šipku, pa po njoj lagano udarati čekićem, kako bi se lim lagano počeo savijati. Posebnim kliještima ili čekićem nastaviti savijati taj komad lima u cjevasti oblik. Obavezno  obratiti pažnju da se na obje strane simetrično savija. Ako je prvi dio lima ispravno savijen, ostatak će se također ispravno formirati.

3. Provući  tu polusavijenu traku lima kroz metalnu ploču sa rupama, kao što je postupak  kod pune žice.  Potrebno je vući  ravno, okomito na ploču s rupama.

4. Nastaviti vući dok se krajevi gotovo ne spoje. Ako cijev počne dobivati nepravilni oblik, trebalo bi je zagrijati (opustiti materijal) prije daljnjeg  izvlačenja.

Ako su krajevi prejako nazubljeni, prije njihovog spajanja bilo bi ih dobro poravnati sa uskom turpijom. Nije dobro preklapati previše nazubljene krajeve zbog naknadnog lotanja.

5. Zalotati šav, najbolje sa tvrdim lotom.

Napomena: kako bi se postigao željeni unutrašnji promjer najbolje je poslužiti se mesinganom ili čeličnom žicom takvog promjera, postavljenom unutar cijevi.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
https://www.krizek.gold
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com
https://www.fredyko.com
Copyright © 2002.-2024.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.