http://www.koci.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com

Zlatni nakit

Predodžbe o vrijednosti zlatnog nakita vrlo mnogo ovise o "image-u" zlata. Zlato se dovodi u prvom redu u vezu s bogatstvom, s blagom ali i s pojmovima kao što su rat, vlast i korupcija. Za tržište zlatom je važno da zlato predstavlja čistoću, postojanost i sjaj. Uspoređujući asocijacije koje nastaju u vezi s plemenitim metalima, dolazimo do zaključka da se zlato prije svega smatra simbolom savršenstva. Polazeći od ovih općenitih razmatranja o zlatu i nakitu od zlata, navode se specifični motivi za kupnju i nošenje četiriju glavnih skupina zlatnog nakita:

Prestižni nakit, iako vrši jak utjecaj na predodžbu o nakitu, na tržištu zlatom igra beznačajnu ulogu. Tu je svrha kupnje ulaganje novca, pa se u pojedinim slučajevima radi o zaista visokim iznosima. Takav nakit nosi se samo u iznimnim prilikama kada se želi naglasiti vlasnikov materijalni i socijalni položaj.

Tradicionalni nakit predstavlja brojčano najveći broj nakita. Tu su u prvom redu zaručno i vjenčano prstenje, prigodni pokloni za krštenje, križići i lančići - ukratko, nakit koji se poklanja unutar porodičnih odnosa u značajnim prilikama, koji se stalno nosi i koji dokazuje religioznu ili tradicionalnu povezanost.

Poklonjeni nakit pretpostavlja emotivnu vezu između poklanjaoca i primaoca, ali nedostaje religiozni element. Tko poklanja zlatni nakit želi primaocu pokazati savršenost i postojanost svoje naklonosti.

Individualni nakit je nakit koji se sam sebi kupuje. Izbor nakita nam mnogo govori o psihi kupca koji katkad na taj način nesvjesno pokazuje koliko do sebe drži ali iskazuje i njegov estetski osjećaj.

Nije moguće te četiri skupine oštro odijeliti jednu od druge, granice su često nejasne, a mnogi se nakit može svrstati u više skupina. Što se tiče reklame, ova podjela ima stanovite prednosti. Proizvođač nakita može određenom dijelu tržišta nuditi takav nakit koji odgovara određenom povodu za kupnju i nošenje, a i po odgovarajućoj cijeni.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
https://www.krizek.gold
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com
https://www.fredyko.com
Copyright © 2002.-2024.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.