http://www.koci.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com

Zaručnički Prsten

Zaručnički prsten je prsten bez općeprihvaćenog oblika koji muškarac daje zaručnici kao obećanje braka. U nekim se zemljama, kao npr. u Velikoj Britaniji nosi na lijevoj ruci, dok je u većini zemalja uobičajeno nositi ga na desnoj ruci.

U 19. stoljeću pretežno su se izrađivali s biserom. U Engleskoj je tada započela moda izrade zaručničkog i vjenčanog prstena u istom stilu, kako bi se mogli nositi kao komplet.

moderan zaručnički prsten

U posljednje se vrijeme zaručnički prsten ukrašava dragim kamenom, obično jednim dijamantom u soliter fasungu koji može biti različitih težina (veličina) i cijena.

Pri izboru takvog zaručničkog prstena sve se svodi na izbor dijamanta i način na koji  će isti biti ufasan (montiran), te na izbor materijala od kojeg je prsten izrađen, gdje veći dio cijene prstena uglavnom diktira dijamant.

prsten od žutog ili bijelog zlata??

U Hrvatskoj se trenutno kao materijal najčešće bira 14 ili 18 karatno zlato i to većinom bijelo zlato a rjeđe platina. Bijelo zlato se svakako preporuča kada je dijamant kvalitetnije boje tj. bezbojan, jer ta njegova "bezbojnost" tada dolazi do izražaja, a žuto zlato bi samo nepotrebno stvorilo žućkastu nijansu kamena. S druge strane, ako je dijamant slabije kvalitetne boje, lagano svjetlo žut ili svjetlo žut, nije ga loše staviti u žuto zlato, jer se tada žućkasta nijansa neće primjetiti kao što bi se primjetila na bijelom zlatu.

izbor dijamanta - najvažniji izbor!

Izbor dijamanta je zapravo najvažniji u odabiru zaručničkog prstena, a cijena tog dragog kamena najviše ovisi o težini, boji, čistoći i kvaliteti brušenja (4C), te manje o obliku kamena, stilu brušenja i eventualnim naknadnim tretmanima.

izgled prstena i vrsta fasunga

Na kraju, ali i ne manje važan, je sam izbor prstena i fasunga u koji će se kamen ufasati. Prsteni sa jednim kamenom (ili jednim većim i više manjih) tzv. soliteri, najčešće se kombiniraju sa dvije osnovne vrste fasunga: sa krapama ili u zatvorenom okviru.

fasung sa 4 krape

fasung sa 4 krape

fasung sa zatvorenim okvirom

fasung sa zatvorenim okvirom

zaključak

Zaručnički prsten sa dijamantom u pojedinim zlatarnama možete naručiti po svojoj želji, ali i kupiti gotovog što je trenutno češća i praktičnija varijanta. Također zaručnički prsten na kraju krajeva ne mora biti sa dijamantom niti u soliter fasungu, može biti potpuno drugačiji od takvih standarda, sve ovisi o samom ukusu osobe koja će ga nositi i naravno o platežnim mogućnostima osobe koja ga kupuje.

Bez obzira koja vrsta fasunga je upotrjebljena za fasanje kamena i bez obzira kojeg je oblika i debljine zaručnički prsten, preporučljivo ga je skidati pri težim fizičkim poslovima, kao i sve ostale prstene na ruci.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
http://zlatarna-jozef-gjoni.hr
https://www.krizek.gold
https://www.krizek.gold
https://www.fredyko.com
https://www.fredyko.com
Copyright © 2002.-2024.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.