Sotheby's licitira "najgrandiozniji bezbojni dijamant ikad ponuđen na aukciji"

Bezbojni dijamant besprijekorne čistoće
Bezbojni dijamant (boja D) ovalna oblika i besprijekorne čistoće (IF), težak čak 118.28 karata

Najavljen kao hit izložak licitacije koju će u listopadu u Hong Kongu održati aukcijska kuća Sotheby's, ekskluzivni plavi dijamant 'The Premiere Blue', vrijedan 19 milijuna dolara, prema najnovijim informacijama naći će se u sjeni još mnogo ekstravagantnijega izložbenog primjerka.

Bezbojni dijamant (boja D) ovalna oblika i besprijekorne čistoće (IF), težak čak 118.28 karata, najveći je primjerak te vrste ikad ponuđen na aukciji, a predviđa se da bi mogao postići rekordnu cijenu od 28 do 35 milijuna dolara. Dosad su u svijetu licitirana samo četiri bijela dijamanta toga tipa i težine veće od 100 karata.

Dosadašnji Guinessov rekorder, 'Mouwad Splendour' − najveći bijeli dijamant ikad licitiran, prodan je 1990. godine u Ženevi za iznos od 12.8 milijuna dolara, a težio je 101.84 karata. Do danas najvišu cijenu od 16.5 milijuna dolara ipak je postigao bijeli dijamant 'The Star of the Season', prodan 1995., a težak 'svega' 100.10 karata. Najnoviji, najglamurozniji i najskuplji primjerak vrste, koji će u listopadu uveličati aukciju povodom 40. obljetnice prisustva Sotheby'sa na azijskome tržištu, pronađen je 2011. u Južnoj Africi, a u neobrađenome je obliku težio ugrubo 229 karata. Da bi se postigao njegov sadašnji, besprijekoran izgled i savršena simetrija, bili su potrebni mjeseci preciznoga rada.

- Tijekom proteklih 25 godina imao sam privilegiju prodati tri iznimna bijela dijamanta teža od 100 karata, svaki od njih specifična karaktera i jedinstvena izgleda. Osim što je najveći i najteži dosad, najnoviji je bijeli dijamant također najveličanstveniji i najraskošniji primjerak te elitne grupe dragoga kamenja – izjavio je David Bennett, predsjednik ogranka za Europu i Bliski Istok aukcijske kuće Sotheby's.

http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com