zlatarna.com zlatarna.com
 

Upotreba zlata

U elektronici se osobito cijeni zlato prvenstveno radi njegove otpornosti prema koroziji jer najbolji metalni vodiči, srebro i bakar, podliježu koroziji te zato predstavljaju rizik u pogledu sigurnosti. Osobito visoki zahtjevi postavljaju se zbog toga što se ti dijelovi ne smiju rastaliti uslijed iskrenja i ne smiju oksidirati jer bi se time povisio njihov kontaktni otpor.

Veliki dio svemirskih brodova kojima su astronauti sletjeli na Mjesec bio je zbog toplinske izolacije obložen zlatnom folijom. To je najlakša zaštita od topline. "Pupčana vrpca" kojom su astronauti bili povezani s brodom Apollo prilikom svemirskih šetnji, također je bila obložena zlatom radi termičke izolacije. Viziri su bili zamagljeni zlatom tako da je zlatni sloj apsorbirao dio sunčeva svjetla, a štitili su i od topline jer zlatni sloj odbija duge valove toplinskih zraka.

I u tehnički najvrjednijim elementima kao što su rotori suvremenih motora na mlazni pogon, primjenjuje se zlato kao lemilo kojim se lopate mlaznica spajaju sa svojim osovinama. U raketnim motorima, čeličnim pogonskim motorima i pećima za visoke temperature, mjeri se temperatura pomoću termoelemenata od legure zlata i platine.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr

http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
Copyright © 2002.-2020.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.