Postupci u zlatarstvu

Taljenje
Zagrijavanje metala do temperature kod koje prelazi iz čvrstog stanja u tekuće.

Lijevanje
Vrši se izlijevanjem već rastaljenog metala u pripremljen kalup koji mu daje oblik. Rastaljeni se metal u kalupu ohladi i skrutne te je spreman za daljnju obradu.

Valjanje
Metal veće debljine ulazi među valjke koji ga svojim okretanjem stanjuju, a ujedno i pomiču. Promjenom razmaka valjaka mjenja se debljina ili se komadu daje odgovarajući oblik.

Kovanje
Plastična obrada metala gdje udarcima mjenjamo njegov oblik u hladnom ili toplom stanju. Razlikujemo slobodno kovanje, kovanje u kalupe i savijanje limova.

Štancanje
Urezivanje ili utiskivanje raznih oblika i gravura na komadima metala upotrebom čeličnog kalupa.

Šnitanje ili prosijecanje
Postupak izrade predmeta od tanjih limova prosjecanjem i izbijanjem cijelog oblika u jednom komadu.

Piljenje
Piljenje je postupak koji služi za razdvajanje i oblikovanje materijala. Postoje dva temeljna načina piljenja. Jedan od njih je razrezivanje, u kojem se predmet odreže i razdvoji, rezanjem kroz sami predmet. Drugi način je piljenje po rubovima, pri čemu se izrezuje po rubovima forme, najčešće kad je u pitanju pločica metala. Više o piljenju >>

Turpijanje
Obrada metala skidanjem strugotine. Obavlja se sa raznim profilima i oblicima turpija.

Brušenje
Ručno izglađivanje površine nakita brusnim papirom prije obrade poliranjem.

Bušenje
Ručno ili strojno izrađivanje rupe u raznim materijalima i predmetima koji se koriste za izradu nakita (razni metali, kamenje, biseri).

Fasanje
Postupak ugrađivanja dragog ili poludragog kamenja u razni nakit.

Graviranje
Obuhvaća tehničke postupke urezivanja linija, ukrasa, znakova, likova u tvrdu podlogu u svrhu dekoracije površine predmeta.

Poliranje
Postupak za postizanje glatke i visokosjajne površine nakita. U tu svrhu koriste se razne vrste četki i pasti za poliranje.

Pozlaćivanje
Pojam koji obuhvaća sve postupke kojima se metalni ili neki drugi predmeti oblažu zlatom.

Rodiniranje
Služi da se pojedini dijelovi ili čitavi komadi nakita oblože slojem rodija koji mu daje svjetlo-sivu boju. Najčešće se rodinira bijelo zlato da bi se dobio jači kontrast u odnosu na klasično žuto zlato.

Engoldanje

Lotanje
Postupak kojim se dijelovi plemenitih kovina, polugotovog ili gotovog nakita spajaju u nerazdvojni spoj. Vrši se pomoću lota, tankog komada metala kojem je temperatura tališta niža od dijelova koji se spajaju. Više o lotanju >>

Iskucavanje
Tehnika izrade reljefnog predmeta od lima koji u toku izrade kao podlogu ima smolastu masu koja je podatna promjenama oblika. Za iskucavanje se upotrebljava čekić i razne vrste punci.

Izvlačenje
Postupak kod kojeg se od deblje žice dobiva tanja i duža. Žica se provlači kroz konično izbušene rupe u ploči koje su postepeno sve manje radi lakšeg izvlačenja. Više o izvlačenju žice >>

Čišćenje
Odstranjivanje nečistoća sa nakita koje se skupljaju tijekom proizvodnje, a naročito u završnoj obradi poliranja nakita.

Emajliranje
Prekrivanje površina nakita raznim bojama u svrhu njegovog ukrašavanja. Vrši se zagrijavanjem emajla na površini pri čemu se on tali i veže sa podlogom.

Cizeliranje
Izrada crteža na metalnoj površini pomoću čekića i malih dlijeta. Kombinira se sa postupkom iskucavanja.

Filigran
Tehnika izrade ornamentalnog nakita pomoću finih tankih komada žica kombiniranih sa malim kuglicama (granulama).

Tanširanje
Tehnika ulaganja mekanijeg u tvrđi materijal. Najčešće se ulaže zlato u bakrene, brončane ili željezne površine.

Nieliranje
Jedna od najstarijih ukrasnih tehnika zlatarstva. Služi za bojanje graviranih udubina sa masom čija je boja kontrastna od boje samog predmeta.

Granulacija
Izrada sitnih zrnaca od plemenitih metala i izrada ukrasa na nakitu pomoću njihovog lotanja na površinu.

http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr