zlatarna.com zlatarna.com
 
 

Postignut novi svjetski rekord u prodaji bezbojnog dijamanta

Bezbojni dijamant (boja D) težak 118.28 karata, najgrandiozniji dijamant ikad ponuđen na aukciji, prodan je 7. listopada u Hong Kongu za 30.6 milijuna dolara. Iako je njegova vrijednost prethodno procijenjena na svotu od 28 do 35 milijuna američkih dolara, postignuta je cijena ipak najviši iznos ikad plaćen za bezbojni dijamant igdje u svijetu. Aukcijska kuća Sotheby's, koja je ovalni dijamant besprijekorne čistoće (IF) licitirala u sklopu proslave 40. obljetnice vlastita prisustva na azijskome tržištu, postignutom je cijenom postavila novi svjetski rekord u prodaji bezbojnih dijamanata.

Za razliku od bezbojnoga rekordera, iznimno vrijedan i rijedak okrugli plavi dijamant 'The Premier Blue', licitiran na istoj dražbi, na iznenađenje stručnjaka nije uspješno prodan. Najdragocjeniji okrugli plavi dijamant ikad licitiran u svijetu trebao je postići cijenu od 19 milijuna američkih dolara, no kako navode u Sotheby'su, ostao je neprodan ili je "prodan interno".

− Oduševljeni smo novim svjetskim rekordom prodaje bezbojnoga dijamanta od 118.28 karata za 30.6 milijuna dolara, kao i najvišim postignutim iznosom od cjelokupne prodaje nakita u Aziji (95.473.557 dolara), što je više nego dostojan rezultat povodom obilježavanja 40. obljetnice Sotheby'sa na tome području. Sve u svemu, dražba je bila veoma dobro posjećena, a mnoštvo zaljubljenika u nakit iz Azije i svijeta licitiralo je i putem telefona – zaključio je Quek Chin Yeow, predsjednik aukcijske kuće Sotheby's u Aziji.

http://www.lewiko.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
http://www.zlatarnica-rodic.com

http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com
Copyright © 2002.-2021.   www.zlatarna.com

Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.
All rights reserved. Any use of photographs is strictly prohibited without prior written consent of the author.