Napoleonov zaručnički prsten prodan za nevjerojatnih 896.000 eura

Zaručnički prsten, koji je mladi Napoleon Bonaparte darovao svojoj prvoj supruzi Josephine de Beauharnais, u francuskoj je aukcijskoj kući Osenat protekloga vikenda prodan po rekordnoj cijeni od vrtoglavih 896.000 eura. Kupac, koji je želio ostati anoniman, za dragocjeni je zaručnički prsten izdvojio gotovo pedeset puta veću svotu novaca od one koja je bila očekivana. Tako je početna cijena od 10.000 eura vrlo brzo skočila na 50.000 eura.

– Bilo je to petnaestak minuta neumorna nadmetanja. Nakon što je zaručnički prsten licitiran na 50.000 eura, cijena je neprestalno rasla za novih 10.000. Kad je dražba napokon zaključena s postignutom cijenom od 730.000 eura (bez dodanih taksi), prostorijom je odjeknuo gromoglasan aplauz – navodi Emiliy Villane iz aukcijske kuće Osenat. Dražba, kojom je obilježena 250. obljetnica Josephinina rođenja, izazvala je ogromno zanimanje potencijanih kupaca. Tako se, uz 300 nazočnih interesenata, za kupnju povijesnoga prstena telefonom natjecalo još pedeset inozemnih kupaca, a u Osenat je samo iz SAD-a pristiglo i 40 ponuda poslanih elektronskom poštom. Uslijed tolikoga interesa potencijanih kupaca, aukcijska je kuća otvorila nove telefonske linije te zaposlila deset dodatnih službenika − primatelja ponuda.

Iako jednostavan izgledom, zlatni zaručnički prsten, ukrašen dijamantom i plavim safirom kruškolikih oblika, važan je zbog svojega povijesnog podrijetla te prvenstveno strastvene ljubavne priče, što je uz njega povezivana.– Kad ga je kupio, Napoleon je bio tek mlad i obećavajući časnik bez mnogo novaca. Kupnja dragocjenoga prstena vjerojatno mu nije bila nimalo povoljna ni jednostavna – istaknuo je stručnjak iz Osenata, Jean-Christophe Chataignier. Tim više, utjelovljujući Napoleonovu strast prema budućoj francuskoj carici, 'skromni' je zaručnički prsten postao simbolom 'carske žudnje', te je njegova simbolička vrijednost u očima potencijalnih novih vlasnika višestruko nadmašila onu procijenjenu standardnim mjerilima struke.

Napoleon i Josephina upoznali su se u rujnu 1795. godine. Rose Tascher de la Pagerie, kako je Josephini bilo pravo ime, bila je 32-godišnja udovica, čak šest godina starija od mlađahna Napoleona. Njezin bivši muž, aristokrat Alexandre de Beauharnais, osuđen je na smrt giljotinom, a iz tog je braka ostalo dvoje djece, koju je Napoleon kasnije usvojio. Ljubavnici su se oženili u ožujku 1796., no Napoleon je već dva dana kasnije poveo francusku vojsku u pobjednički pohod na Italiju. Unatoč vojnim uspjesima, zaljubljeni je vojskovođa s bojišnice, nekad i po dva puta na dan, pisao pisma svojoj Josephini. "Otkad sam te ostavio, stalno sam depresivan. Moja je sreća s tobom. U sjećanjima neprestano oživljavam tvoje dodire, tvoje suze, tvoju nježnu privrženost. Kako bih bio sretan kad bih te mogao razodijevati...", piše očajni Napoleon. U jednome pismu izjavio je kako samo Josephina ima moć upravljanja i vladavine nad njegovim srcem, no mahnito je obožavanje vrlo brzo preraslo u bijes i ljutnju. Nakon što je otkrio da obožavana supruga održava tajnu ljubavnu vezu s poručnikom Hippolyteom Charlesom, bijesni je Napoleon pisao: "Uopće te ne volim; štoviše, prezirem te. Ti si zla, budalasta i priglupa". Napoleon i Josephine 1804. postaju carem i caricom, no 'carski brak' nije bio duga vijeka. I sam izmjenjujući brojne ljubavne veze, Napoleon se 1810. razveo od Josephine jer mu nije mogla podariti nasljednika.

− Iako brak nije potrajao, Josephine je čuvala zaručnički prsten te ga kasnije poklonila kćeri Hortensiji (kraljici Nizozemske), koja ga je ostavila svome sinu Napoleonu III. i njegovoj supruzi, carici Eugeniji, čijoj je obitelji zaručnički prsten pripadao dosad – ističe Jean-Christophe Chataignier. Uz prsten, na aukciji su licitirani i drugi povijesni predmeti poput mača koji je Napoleonu poklonio kralj Henry IV., a koji je postigao cijenu od 40.000 eura, te portreta Napoleonova sina jedinca, koji je prodan za 250.000 eura.

Napoleonov zaručnički prsten
Zaručnički prsten ima promjer 18 milimetara, a dijamant i safir kojima je ukrašen pojedinačno teže nešto manje od jednoga karata (Osenat).
http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr
http://www.zlatarnica-rodic.com