Otkup zlata

U vrijeme gospodarske krize koja je zahvatila sve aspekte života, mnogi se odlučuju na prodaju nakita koji ne nose. Porastom cijena zlata i srebra pojavio se veliki broj otkupljivača lom zlata s naizgled vrlo primamljivim ponudama. Lom zlato je termin koji označava oštećeni nakit, ali se pod taj pojam može uvrstiti i nakit koji je još nosiv, no vlasnici ga više ne žele. Takvo lom zlato zlatari kupuju, daju na rafiniranje u čisto zlato i koriste kao sirovinu za izradu novog nakita.

Nažalost, nisu rijetki slučajevi zloupotrebe povjerenja kupaca. Tako je jedna starija gospođa, vidjevši oglas, u svoj stan pozvala otkupljivača nakita. Iskoristivši trenutak nepažnje, osim zlata koje mu je namjeravala prodati, otuđio joj je novac te nekoliko vrijednih predmeta. U cilju izbjegavanja sličnih situacija, možda bi bilo najbolje obratiti se zlatarnama koje se već godinama bave otkupom lom zlata. Među mnogima koji nude osrednje cijene otkupa, moguće je pronaći zaista isplative ponude.

U trenutku kad se vrši otkup zlata uobičajeno je da zlatar traži podatke prodavatelja (ime i prezime, OIB) u cilju sprečavanja prodaje ukradenog nakita. Osim toga, nije na odmet napomenuti da je prodaja zlata dozvoljena samo osobama starijim od 18 godina. Prednosti otkupa lom zlata u zlatarnama su što se plaćanje odvija na licu mjesta, bez administrativnih troškova.

http://www.zlatarna-mario.hr/
http://www.lewiko.hr/
http://www.prahir.hr/
http://www.zlatarna-art-aurum.hr